Slaapproblemen

Goed slapen is belangrijk voor iedereen, maar wat ‘goed slapen’ precies betekent, verschilt per persoon. Het hangt onder andere af van biologische factoren, gewoontes en persoonlijke voorkeuren. Een praktische leidraad is: word je uitgerust wakker en kun je overdag goed functioneren?

Helaas blijkt uit onderzoek dat zo’n 40% van de mensen slaapklachten ervaart, en dat 25% zelfs voldoet aan de criteria van een slaapstoornis (Hersencentrum, 2008). Misschien hoor jij bij die groep. Je hebt bijvoorbeeld moeite met inslapen, wordt regelmatig wakker in de nacht, of wordt (te) vroeg wakker en kunt daarna niet meer slapen. Dit kan leiden tot vermoeidheid overdag, concentratieproblemen, piekeren en prikkelbaarheid.

De eerste stap in de aanpak is het achterhalen van de oorzaak: ligt die bij biologische factoren, verkeerde gewoontes of negatieve – vaak onbewuste – overtuigingen over slaap? Via de huisarts kunnen lichamelijke oorzaken worden uitgesloten. In de sessies die we samen doen, gaan we aan de slag met het herkennen van ongezonde gewoontes en beperkende opvattingen over slaap.

Zodra we meer zicht hebben op de oorzaak, stellen we samen een plan van aanpak op. Je gaat hiermee actief aan de slag, en we evalueren regelmatig de stappen die je zet. Waar nodig passen we het plan aan, zodat het blijft aansluiten bij jouw ontwikkeling en behoeften.

 

Je bent van harte welkom om contact met mij op te nemen voor meer informatie of het plannen van een afspraak.